Omgeving

Cottage Madeleine ligt in Retranchement. Dit meest zuidwestelijke kustdorp van Nederland is in 1604, na de verovering van Sluis, gesticht door Prins Maurits (een verre voorvader van de huidige koning Willem – Alexander).

Retranchement is het Franse woord voor Verschansing. En dat is tegenwoordig nog goed te zien. Het omwalde dorp is een overblijfsel van een veel groter geheel van versterkingen dat bedoeld was om de Staatse oever van het Zwin te beschermen.

De wallen vormen nu een natuurgebied dat veel landschapselementen aan elkaar verbindt, zoals dijken, weiden, hagen en bomen. Restanten van de forten ‘Nassau’ en ‘Oranje’ zijn er nog te vinden. Over de wallen loopt een mooie wandelroute van ongeveer 4,5 kilometer.

Verder beschikt Retranchement over een houten standaardmolen uit 1643 en een unieke ‘drieling’ van grenspalen met alle hetzelfde nummer (364). Er is ook een bescheiden zaalkerkje uit de 17e eeuw te vinden. Retranchement beschikt over meerdere restaurants.

De regio beschikt over een uitstekend netwerk van fietspaden en uitgestippelde routes. Op deze routes maakt u kennis met Napoleon, historische vestingwallen en verrassende dorpjes.  En waar u ook gaat, de kust en het water zijn nooit ver weg!

Vlakbij ligt Natuurgebied ’t Zwin. Dit prachtige stukje natuur heeft zich ontwikkeld tot een bijzonder, grensoverschrijdend natuurgebied met een enorme vogelpopulatie. In Knokke is er bijvoorbeeld een vogelpark. Zee en strand liggen op een steenworp afstand. Wist u dat de stranden van de gemeente Sluis tot de schoonste van Nederland horen? Als u goed zoekt,  kunt u hier mooie haaientanden vinden.

De historische stad Brugge en het mondaine Knokke liggen eveneens op een steenworp afstand.  In Knokke kunt u winkelen of flaneren langs de boulevard. In Brugge kunt u bijvoorbeeld een rondvaart maken door de stadsgrachten, een citytour maken in een koets, lekker uitrusten op de vele terrassen of dineren in 1 van de ontelbare restaurants.

U vindt hier ook een uniek stukje Nederland: Sluis. Sluis staat bekend als een gemoedelijk en sfeervol winkelstadje. Deze oude vestingstad heeft een rijke historie en een Bourgondische sfeer. U vindt hier ook een echt Belfort. Het rijke verleden in combinatie met de vele winkels, restaurants en cafés zorgen voor een enorme aantrekkingskracht. De keus is enorm. De winkels en horeca zijn er zeven dagen per week open, dus ook op zon- en feestdagen. Op vrijdag is het marktdag. Jaarlijks bezoeken zo’n 5 miljoen mensen Sluis. Geniet van een heerlijk trappistenbiertje op een gezellig terras of smul van één van de vele streekgerechten in een sfeervol restaurant… Altijd al eens bij een sterrenrestaurant willen eten? Ook dat behoort tot de mogelijkheden.

Tijdens uw verblijf zijn wij altijd beschikbaar om u tips en adviezen te geven.